osCommerce Moje Konto  Zawartość koszyka  Zamówienie  
  Katalog » Peklowanie na mokro Moje Konto  |  Zawartość koszyka  |  Zamówienie   
Kategorie
  Jelita naturalne
  Osłonki białkowe
  Osłonki fibrusowe
  Osłonki kolagenowe
  Osłonki poliamidowe
  Osłonki barierowe
  Osłonki na parówki
  Osłonki na salceson, pasztet
  Siatka wędliniarska
  Peklosól i sól
  Przyprawy naturalne - paczki
  Przyprawy naturalne - luz
  Przyprawy warzywne
  Kompozycje przypraw
  Krew suszona, kultury bakterii, żelatyna, itp.
  Deski do krojenia
  Patyczki
  Przędza wędliniarska
  Dymogeneratory
  Wędzarnie
  Do grilla
  Smary spożywcze
  Termometry
  Solomierze
  Wagi
  Pojemniki na żywność
  Maszynki do mięsa
  Lejki
  Sitka i noże do maszynek
  Nadziewarki
  Szynkowary-praski
  Woreczki do szynkowara
  Woreczki do pakowania
  Folia do szynkowarów
  Strzykawki, Igły, Nastrzykiwarki
  Zrąbki do wędzenia
  Noże
  Ostrzałki
  Odzież ochronna
  Haki do wędzenia, noże do żeberek, inne
  Topory, tasaki
  Etykiety
  Literatura fachowa
  Maszyny i urządzenia
Producenci
Nowości więcej
Lejek stalowy do maszynki nr 10/12 cienki Ø 14mm
Lejek stalowy do maszynki nr 10/12 cienki Ø 14mm
30,00zł
Kontakt
GaduGadu : 10474642

E-mail
sklep@wyroby-domowe.pl

Siedziba sklepu detalicznego firmy Tomex:
P.H.U.P. "TOMEX" Sp.Jawna
T.Halama i W.Halama
43-346 Bielsko-Biala
ul.Katowicka 142

Konto Bankowe
Raiffeisen Bank Polska S.A.
64 1750 1178 0000 0000 0102 3535

tel. +48(33) 810-41-95
fax. +48(33) 810-41-97

Siedziba firmy Tomex czynna godzinach: Pn-Pt: 8-16
Sobota: 8-11

ZAPRASZAM
Miroslaw Kocur
(Miro na wedlinydomowe.pl )
Peklowanie na mokro


Peklowanie na mokro przeprowadzamy w wodnym roztworze soli peklującej (peklosól) potocznie zwanym solanką.
Zalecana ilość soli peklującej do sporządzenia solanki to 0,85-1kg na 10 litrów wody.
Ilość solanki powinna wynosić 40% w stosunku do wagi mięsa.

Wypłukane pod bieżącą wodą mięso zalewamy solanką i peklujemy przez ok 10-14 dni w temperaturze 4-6C.
Należy tak dobrać naczynie do peklowania, aby mięso było przykryte solanką.
Do solanki można dodać przyprawy, które wcześniej parzymy przez ok. 15-20min, studzimy i ewentualnie cedzimy przez gazę.
Podstawowe przyprawy do peklowania to: pieprz, czosnek, liść laurowy, angielskie ziele,majeranek.
Duże kawałki mięsa można nastrzyknąć przy pomocy strzykawki z igłą lub nakłuć szpikulcem.

Poniżej możesz skorzystać z kalkulatora który wyliczy ilość wody oraz soli peklującej w zależności od wagi mięsa do peklowania.


Oblicz skład solanki - peklowanie na mokro

Ilość mięsa podajemy z kropką np 5.0

Ilość mięsa: kg



Potrzebujesz:

litrów wody  plus


Soli peklującej (dawka niższa): dkg
Soli peklującej (dawka wyższa): dkg

Dawkowanie soli peklującej powinno się zawierać w przedziale
 0,85 kg -1,00 kg na 10litrów wody
dlatego też podaję dawkę
niższą i wyższą.


--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Poniżej podaję mój, sprawdzony sposób na peklowanie mokre, który mam nadzieję i Wam się przyda:

KROK PIERWSZY--NACZYNIE

1/ potrzebujemy naczynie odporne na działanie soli, które dobieramy wielkością do ilości mięsa przeznaczonego do peklowania pamiętając, że musimy tam jeszcze pomieścić solankę w ilości 40% w stosunku do mięsa.

PAMIĘTAJCIE MIĘSO MUSI BYĆ SCHŁODZONE DO OK +8 C

2/ważymy mięso i układamy w naczyniu do peklowania.

KROK DRUGI -PRZYGOTOWANIE SOLANKI

PAMIĘTAJCIE WODA TEŻ MUSI BYĆ SCHŁODZONA

3/ do zapeklowania naszego mięsa potrzebujemy 40% solanki w stosunku do jego wagi, przygotowujemy więc odpowiednią jej ilość pamiętając, że na 10 litrów wody dodajemy od 0,85 do 1,0 kg peklosoli.

4/ gotową solankę wlewamy do naczynia z mięsem.

KROK TRZECI-WYWAR Z PRZYPRAW

5/ przygotowujemy wywar w jak najmniejszej ilości dodatkowej wody z
następujących składników:

- pieprz czarny cały ale lepiej bardzo grubo zmielony
- majeranek
- liść laurowy
- angielskie ziele
- kminek
- kolendra
- czosnek koniecznie świeży
i tu moja uwaga! czosnku nie obieram tylko kroje go w całości ponieważ uważam, że w skórce jest najwięcej aromatu.
- przyprawa do zup typu "maga" (ok. łyżeczki na 5l solanki )
- cukier (1/2 łyżeczki na 5l solanki)
- glutaminian sodu (ok.1/4 łyżeczki na 5l solanki) można go pominąć, nie jest to żadna chemia tylko środek wzmacniający smak i zapach

Celowo nie podaje ilości przypraw,dyż każdy zastosuje je według własnych smaków.
Wiadomo jeden lubi dużo czosnku czy kminku, a drugi nie.
Żeby jednak nie było niedomówień używam ok. 1 łyżeczki przypraw na 5l solanki natomiast czosnku 1 dużą główkę na 5l solanki.
Jeśli lubisz inne zioła lub przyprawy to je dodaj.

6/ gotujemy nasz wywar pod przykryciem ok 20 minut, ale tak żeby woda
nie gotowała się intensywnie tylko delikatnie wrzała, tak jak w przypadku gotowania rosołu

7/ schładzamy wywar i dolewamy do naszego naczynia z mięsem

8/ przykrywamy i odstawiamy w chłodne miejsce, najlepiej do lodówki która daje nam optymalną temperaturę peklowania 4-5C.

KROK CZWARTY-PEKLOWANIE

9/ mięso nakłuwamy dwa razy na dzień widelcem lub szpikulcem, oraz przekładamy z góry na dół, a z dołu do góry.

10/ peklujemy ok. 8-10 dni przy mniejszych (do 1kg) kawałkach mięsa natomiast przy np. całych mięśniach szynki ok 10-14 dni.

11/ wyciągamy zapeklowane mięso i płuczemy w zimnej wodzie.

12/ poddajemy mięso dalszej obróbce w zależności od zastosowania. 

Życzę smacznych wyrobów domowych.
Miro
Kontynuuj
Koszyk więcej
...jest pusty
Zaloguj się
Adres E-mail:
Hasło:

Nie pamiętasz hasła?

Bezpieczne logowanie

Nowe konto
Bestsellery

01 - Peklosól 1kg
Peklosól 1kg

02 - Peklosól otoczkowana 1kg
Peklosól otoczkowana 1kg

03 - Zrębki wędzarnicze buk/olcha 1kg/4 LITRY
Zrębki wędzarnicze buk/olcha 1kg/4 LITRY

04 - Siatka wędliniarska 12 5mb
Siatka wędliniarska 12 5mb

05 - Termometr do wędzarni okrągły
Termometr do wędzarni okrągły

06 - Woreczek do szynkowara fi 100 mm
Woreczek do szynkowara fi 100 mm

07 - Siatka wędliniarska 16 5mb
Siatka wędliniarska 16 5mb

08 - Siatka wędliniarska 10 5mb
Siatka wędliniarska 10 5mb

09 - Przędza wędliniarska biała rolka 10dkg.
Przędza wędliniarska biała rolka 10dkg.

10 - Strzykawka 160ml
Strzykawka 160ml
Promocje więcej
Nadziewarka pionowa 5 litrowa
Nadziewarka pionowa 5 litrowa
610,01zł
590,00zł
Recenzje więcej
Lejek plastikowy do maszynki nr 5
Lejek OK, co prawda jeszcze nie próbowałem ale właśnie czego ..
5 z 5 Gwiazdek!
Informacje
Najczęściej zadawane pytania
Porady dla klientów
Polityka cookies.
Wysyłka i Zwroty
Bezpieczeństwo
Regulamin Sklepu
Program Lojalnościowy
Napisz do nas
Cennik
Wyszukiwanie
 
Wpisz słowo aby wyszukać produkt.
Wyszukiwanie Zaawansowane
Kto jest w sklepie ?
Obecnie jest 14 Gości online.

Copyright © 2010 wyroby-domowe.pl
Kopiowanie jakichkolwiek danych, zdjęć, etc. sklepu bez zgody właściciela zabronione. Własność www.wyroby-domowe.pl