INULINA 100% BEZ CUKRU
1kg
Inulina jest białym proszkiem bez smaku, przypomina skrobię
OPIS :
Inulina jest naturalnym węglowodanem, nie trawionym przez ludzkie enzymy. Składa się z cząsteczki glukozy połączonej z łańcuchem (od kilku do kilkudziesięciu) cząsteczek fruktozy. W stanie naturalnym występuje ona w korzeniach lub bulwach niektórych roślin, najczęściej pozyskiwana jest z cykorii.
Jej indeks glikemiczny wynosi 14, a kaloryczność 1.6 kcal/g.
Nasza inulina nie zawiera cukrów
ZALETY:
- jest doskonałym substytutem mąki oraz tłuszczu (przez jej właściwości zagęszczające i żelujące), jednocześnie dostarcza organizmowi zaledwie ułamek energii substancji, które zastępuje,
- inulina nie posiada sama w sobie smaku, jednak wzmacnia smak potrawy, do której jest dodawana, działa zatem jak glutaminian sodu, jednak bez jego negatywnego wpływu,
- ze względu na swoje właściwości sprawia że produkty ją zawierające zachowują dłużej świeżość.
STOSOWANIE:
- bezpośrednio – warto pamiętać, że nie nadaje się ona do, na przykład, słodzenia kawy, bowiem nie jest tak słodka jak cukier
- jako zagęstnik sosów lub zup zamiast białej mąki i stabilizator emulsji, np. w domowych majonezach
- jako dodatek do chleba,
- jako dodatek do ciast i innych wypieków, mieszając z mąką razową, orkiszową,
- jako dodatek do mleka sojowego i podobnych napojów.
POCHODZENIE :
Belgia
|