Kwas cytrynowy E330 1 kg
Opis :
Kwas cytrynowy – organiczny związek chemiczny z grupy hydroksykwasów karboksylowych. Zawiera 3 grupy karboksylowe.
Kwas cytrynowy występuje w niewielkich ilościach w większości organizmów żywych, gdyż spełnia ważną rolę w ich metabolizmie – jest ważnym produktem przejściowym w cyklu Krebsa (zwanym stąd cyklem kwasu cytrynowego). W większych ilościach występuje w niektórych owocach, np. w cytrynach, w których stanowi nawet do 8% suchej masy (co odpowiada 0,65% masy świeżej cytryny).
Zastosowanie :
Zgodnie z rozporządzeniem WE NR 1129/2011
- służy do regulowania kwasowości w winach (dokwaszanie)
- służy do zakwaszania potraw i przetworów
Opakowanie :
Kwas cytrynowy pakowany jest po 1 kg w podwójne szczelne woreczki foliowe.
|